Crematorium Dieren – Dieren – Gelderland

Klant: Crematorium Dieren
Plaatsing: 2012

Crematorium Dieren ligt verscholen in weelderig groen aan de rand van de Veluwe. In de uitgestrekte natuurlijke urnentuin loopt u langs zestig jaar monumentale urnenkunst.

Voor ons monumentale columbarium uit 1954 wensten wij een meer eigentijds uiterlijk. Cekabe Keramiek veranderde het columbarium in een kunstwerk wat opgaat in de natuur.”

Crematorium Dieren, onderdeel van ‘de Facultatieve Groep’, ligt verscholen in weelderig groen aan de rand van de Veluwe. Het crematorium en columbarium zijn een gemeentelijk monument. Het heeft een rijke historie. Kenmerkend voor deze historie is het circelvormige columbarium ‘Erica’, met een in het midden liggende kleine vijver. Het is gebouwd in 1954. In de nissen staan robuuste urnen die verhuurd worden.

Ook een monumentaal columbarium moet meegaan met de wensen van de huidige tijd. Daarom is gekozen om een aantal nissen niet meer te gebruiken om as in te bergen, maar om ze te voorzien van een sluittegel van bijzonder keramiek. Nabestaanden kunnen een urn uitzoeken naast of in de buurt van de tegel die hen aan spreekt door kleur of wat men in de abstracte tekening ziet. Door deze tegels, voorzien van artistieke beschilderingen en reliëf die samen één geheel vormen, is het columbarium een kunstwerk geworden wat opgaat in de natuur. De nabestaanden en bezoekers ervaren het als een plek van rust, reflectie en bezinning.

In de uitgestrekte natuurlijke urnentuin loopt u langs zestig jaar monumentale urnenkunst. Er zijn o.a. meerhoekige urnen van keramiek met een varenblad decoratie. In deze urnen kunnen twee asbussen worden bijgezet. Een andere mogelijkheid is de keuze voor een vergankelijke urn o.a. uit het assortiment van Cekabe Keramiek waarbij de as van de overledene langzaam wordt ‘opgenomen’ in de natuur.

Menu