Crematorium Kranenburg – Zwolle – Overijssel

Klant: Crematorium Kranenburg
Plaatsing: 2014

Op een mooie groenstrook tegen een donkere taxushaag staan op het terrein bloem-urnen. De verschillende bloemen vormen samen een kleurrijk boeket op deze plek. Iedere bloem heeft zijn eigen uitstraling.

Eén bloem zegt meer dan duizend woorden … Door de jaren lange samenwerking met Cekabe Keramiek bespraken wij een andere manier van as bewaren. Het heeft geresulteerd in de aankoop van bloemurnamenten”

Iedere bloem heeft zijn eigen uitstraling. Er wordt gezegd dat iedere bloem een persoonlijke boodschap symboliseert. De klaproos bijvoorbeeld staat onder andere voor troost en trouw, de tulp voor succes en perfecte liefde, de vergeet-mij-niet doet aan de goede herinnering en ware liefde denken.

In de urnenkelder waar het bloemurnament op geplaatst is, kunnen maximaal vier urnen worden bijgezet. Men spreekt van een familie-urnengraf. Bijzondere glazen platen zijn voor de namen van de overledenen op de zuilen aangebracht.

Vergeet-mij-niet … Wij merken dat er behoefte bestaat om de as van jong geboren kindjes (zonder naam) een plek te geven. Hiervoor is speciaal een ruimte met een toepasselijk beeld gecreëerd in samenwerking met Cekabe Keramiek”

Sinds 2014 staat tegen een donkere haag een kleurrijk gedenkbeeldbeeld vol symboliek. Twee personen dragen samen een boeket vergeet-mij-nietjes alsof het een kindje is. De kleur oranje in het beeld staat voor sterk, veerkracht en incasseringsvermogen bij teleursteling en verdriet. De bloemetjes en blauwe blaadjes op de jurk geven de trouw, oneindige liefde en herinnering aan. Het gescheurde lint verbeeld de levensader die verbroken is. Doordat de blaadjes aan de tak die over de jurk loopt, blijvend groen zijn, verwijzen zij naar droefheid en rouw. Buiten de cocon vliegen de vlinders moedig hun nieuwe leven tegemoet. Een passend gedicht is geschreven en op de zuil aangebracht.

Op deze plek kunnen baby’s en te vroeg geboren kinderen (foetussen) verstrooid worden. In de waterschaal waar vogeltjes in baden en de hemel zich in spiegelt kan een bloem gelegd worden.

Menu