Crematorium Zuylen – Breda – Noord-Brabant

Klant: Crematorium Zuylen
Plaatsing: 2016

Langs de randen van het kleine strooiveld zijn keramieken elementen die allemaal anders zijn, op lage zuiltjes geplaatst.

We willen recht doen aan ieders individualiteit en tegelijkertijd een hoger doel symboliseren. Cekabe Keramiek snapt onze vragen en komt met oplossingen die beter zijn dan wij en onze klanten voor ogen hebben. Eerder en meer dan verwacht wordt de nu gekozen vorm van asbestemming verhuurd mede dankzij een inspirerende samenwerking.”

Begraafplaatsen profiteren van asbestemming, als zij daar tenminste voldoende in investeren. Niet zozeer in geld als wel in het bieden van passende keuzemogelijkheden. Op gedenkpark Zuylen, dat sinds 1826 bestaat, wordt steeds weer gezocht naar nieuwe mogelijkheden voor asbestemming, als aanvulling op het meer traditionele columbarium en de bestaande urnentuinen. Daarbij wordt vooral gekeken naar geïndividualiseerde oplossingen zodat eigen, herkenbare plekken worden gerealiseerd.

Zo zijn langs de randen van het kleine strooiveld, keramieken elementen op lage zuiltjes geplaatst. Het betreft 13 stuks, die allemaal weer anders zijn.

Een ander goed voorbeeld vormen de zogenaamde urnamenten. Deze bestaande uit keramische tulpen en tulpenbladeren, geplaatst op zuilen van keramiek. In deze zuilen van verschillende afmetingen is plaats voor twee of drie asbussen. Bijzettingen kunnen eenvoudig plaats vinden.

Deze urnamenten vormen samen een tulpenveld, geplaatst als omzoming van één van de strooivelden op gedenkpark Zuylen. Ze passen in de omgeving en verrijken deze. Dat vindt zowel de opdrachtgever als ook de nabestaanden. Veel sneller dan verwacht waren deze urnamenten verhuurd. Er is daarom is besloten aanvullende urnamenten te plaatsen, langs het pad dat van het tulpenveld naar het bovengronds begraven voert.

Bij het bovengronds begraven, een mooi aangelegde vijver met een aarden wal waarin grafkelders en urnenkelders zijn geplaatst, bevond zich ook een aantal taludnissen. Dat zijn drie lage heuveltjes waarin een aantal urnenkelders is geplaatst, met de opening aan de voorzijde. Daar was weinig belangstelling voor. Om de aandacht op deze urnenkelders te vestigen en ze qua stijl te verbinden met de urnamenten, zijn robuuste keramische platen voor de kelders geplaatst. De platen hebben beeltenissen van bloemen. Samen vormen deze platen een kleurrijk bloemenschilderij in het groen. Met dank aan Cekabe Keramiek.

Roel Stapper – Directeur SBC Breda

Menu